Carport eller garage?​

Det danske vejr byder på både kulde, regn, blæst og sne, og derfor kan det være praktisk at lade bilen komme i læ under en carport eller i ly i en lun garage. Men hvad skal man vælge? Det afhænger dels af dit budget, men også af dine omgivelser og dine egne behov for luksus. Det er dejligt at slippe for at stå og skrabe sne af bilruderne, når vinteren er hårdest. Og det er rart at kunne sætte sig tørskoet ind i bilen uden at komme i konflikt med vandpytter og regnvejr. Men inden du kaster dig ud i at købe en helt ny garage eller carport, så er det vigtigt at finde ud af, hvad du egentlig har brug for. For er det kun bilen, der skal kunne skærmes mod vejr og vind, eller drømmer du i virkeligheden om et sted, hvor du kan stille alle haveredskaber, tilbringe alene tid i værkstedet og have plads til både ski, kælke og cykler? En carport i sin enkleste form, er som regel kun til at stille bilen eller motorcyklen i sikkerhed for solens stråler, nedfaldsblade og sne, regn og rusk, hvorimod en garage også kan rumme både ski, cykler, haveredskaber og meget andet, hvis den bygges stor nok. Og hvis du vælger carporten, så risikerer du at sne og regn alligevel rammer bilen – for det blæser jo også i Danmark, og derfor kan der komme for eksempel fygesne eller slagregn ind under taget. En carport blev tidligere oftest brugt ved sommerhuse, hvor en garage kunne se meget voldsom ud. Men i de senere år vælger mange også en carport til helårshuset, fordi der er kommet flere typer at vælge imellem, og man kan også udnytte carportens endevæg ved at tilføje et skur, hvor der er plads til for eksempel redskaber eller værktøj. En carport er lettere i sit udtryk og ikke mindst billigere end en garage.

Vælger man at bygge en garage, er det vigtigt, at den passer til resten af huset, ellers kommer det til at skæmme husets udseende, og det kan skræmme eventuelle fremtidige købere. Dem skal du også tænke på, når du vælger materialer, for gode og holdbare materialer kan øge husets værdi, hvis du på et tidspunkt skal sælge. Du er også nødt til at overveje, om der skal være plads til en eller to biler. For selv om du lige nu kun har en enkelt bil, så kan familien jo ændre sig i fremtiden. Skriv en liste med ønsker og behov, for så er det nemmere at finde ud af, hvad det er, du har brug for.

Vælg de rigtige materialer til underlaget

Når du går i gang med at vælge materialer til det nye værelse til bilen, så skal du ikke alene vælge, om den skal være i mursten, træ eller måske plast og galvaniseret stål – du skal også overveje underlaget i indkørsel og carporten eller garagen. Det vigtigste er, at underlaget er robust, og det er materialer som beton, brosten og knuste sten. Hvis den skal være let at vedligeholde i hverdagen er støbt beton og betonfliser et godt valg, som desuden også er billigt. Vælger du derimod klinker eller natursten, kan du få et meget dekorativt udtryk, og det samme kan du opnå med grus og skærver, der giver en meget levende overflade. Hvis du vælger småsten som underlag skal du tænke på, at det giver tydelige spor, når bilen kører ind eller ud af carporten.

Garage – det skal du tænke på

Selv om en carport i mange tilfælde er rigeligt, kan en garage for mange være det rigtige valg. Også selv om det bliver dyrere. Det er umuligt at sætte pris på en ny garage, for det afhænger fuldstændigt af materialer, størrelse, isolering, port og strøm. Men når du bygger en garage, er det vigtigt, at den passer til huset, og derfor vælger mange at lave både sider og tag i samme materiale som hovedbygningen. Du skal overveje, om det er nødvendigt med en dør ind til huset – og hvis du vælger det, så skal du være meget omhyggelig med god ventilering, så der ikke kommer udstødningsgasser ind i huset.​

Og hvad med varmen?

Nyder du at sætte dig ind i en dejlig varm bil på en kold dag, så vælger du nok den isolerede garage, hvor du så til gengæld risikerer, at der dannes kondens. Det øger risikoen for rust på bilen, men til gengæld kan du bruge garagen til både opbevaring og værksted. Desuden åbner det muligheden for på et tidspunkt at inddrage rummet til værelse eller kontor.

Vælg den rigtige port

En vigtig del af garagen er porten, og det drejer sig ikke længere kun om, hvorvidt en port skal kunne vippe, rulle eller hejses op. Det handler også om, hvorvidt den skal kunne kommunikere direkte med familien, om den skal sladre om indbrudstyve, og om den skal signalere noget om husets øvrige indretningsstil. Flere producenter har introduceret en sidegående skydeport, og fordelen ved den type er, at man kan udnytte pladsen under loftet i garagen.

Inden du beslutter dig for hvilken port, du vil have, skal du gøre op med dig selv, om det er nødvendigt med fjernstyring – og har du valgt at have en dør fra garagen direkte ind i huset, skal porten sikres ekstra godt. Hvis du vælger en port, der kan fjernstyres, så kan du blive siddende lunt og behageligt i din bil, mens du kører porten op. Du kan med nogle modeller også downloade en app, så du kan se, hvis der er forsøg på indbrud, mens du måske sidder i en anden del af verden. Men, al elektronik kan strejke, og derfor kan det være smart med en ekstra udgangsdør fra garagen, hvis uheldet skulle være ude.

Størrelsen betyder noget

Hvor stort du bygger afhænger jo dels af pladsen, du har til rådighed, men også af hvilken type bil, du sværger til. I Danmark må personbiler højest være 2,55 meter brede, og porten bør være så bred, at du kan manøvrere bilen ind i garagen, uden at du behøver pille sidespejlene af hver gang. Desuden er det rart at have så meget plads inde i garagen, at begge døre kan åbnes uden, at man bliver klemt. Så du må i gang med målebåndet og tjekke, hvor bred bilen er, når begge døre er åbnede. Når det gælder højde og længde, så må personbiler maksimalt være fire meter høje og 12 meter lange, men det er nok de færreste, der har biler af den højde og længde stående hjemme i garagen. Derfor er det igen individuelt hvor meget plads, der er brug for, og hvad garagen i øvrigt skal bruges til.

Sådan er reglerne

Du behøver ikke anmelde byggeriet til kommunen, hvis garagen eller carporten er mindre end 35 kvadratmeter.

Hvis byggeriet er mellem 35 og 50 kvadratmeter, skal det anmeldes.

Hvis du bygger større end 50 kvadratmeter, skal du søge om byggetilladelse.

Carporten eller garagen skal opføres mindst to en halv meter fra naboskel.

Hvis bygningen er på mindre end 50 kvadratmeter, må man dog godt bygge i skellet, hvis det samlede byggeri i skel højst er 12 kvadratmeter.

Der må ikke være vinduer og døre mod skellet.

OBS: Reglerne gælder kun, hvis du bor i fritliggende enfamiliehuse. Bor du i et rækkehus, skal du anmelde byggeriet af carport eller garage til kommunen, hvis det er på mere end 20 kvadratmeter.

Kilde: Jette Damgaard 2015. Carport eller garage? Vores Villa. No.11. 6. Marts 2015

Vores kunder giver os 4,5 ud af 5 stjerner!

★ ★ ★ ★ ★

"Super god service"

Tak for super god service! Vi oplevede problemer med vores fjernbetjening, og fik hurtig og venlig hjælp, både ved telefonkontakt og efterfølgende mail-korrespondance.

Mette Kvistholm Munch

"Til aftalt tid og pris"

fantastisk service fra service montør fra crawford da vi havde problemer med vores automatik og skulle have denne udskiftet. Opgave blev udført til aftalt tid & pris 😊

Joan Andersen

"De bedste anbefalinger"

Jeres serviceteknikere yder en kæmpe service, selv flere år efter porten er installeret. Vi havde et problem med vores port, som han kunne guide os igennem via telefonen. Vi kan kun give jer de bedste anbefalinger.​

Jesper Burchardt

"Kompetent sælger"

Efter at have undersøgt markedet for at finde to kvalitetsporte til mit projekt møder jeg en kompetent sælger på forårsmessen i Aalborg. Efter en kort og positiv snak med Palle Mark Damgaard var handlen i hus.

Ib Rasmussen

Adresse

​CE Solutions Danmark ApS 

Voerbjergvej 40 A

Nørresundby

CVR: 39287544

Kontakt

Åbningstider

Man - Tors: 8:00 - 16:00

fredag: 8:00 - 14:00

Lør - Søn: LUKKET

CE Solutions Danmark ApS
Voerbjergvej 40 A
Nørresundby
Tlf.: 70200208
CVR: 39287544
carsten.elbro@crawforddanmark.dk

Crawford Portcenter Fyn​

Showroom

Nørregade 146

5592 Ejby

​Tlf. 70 20 02 08

Åbningstider:
​Efter aftale

Crawford Portcenter Sydsjælland

Gåbensevej 41

4840 Nørre Alslev

​​

Tlf. 70 20 02 08

​​

Åbningstider:

Efter aftale

Crawford Portcenter - Salg Midtjylland

Bymarksvej 15
​8870 Langå

​​

Tlf. 70 20 02 08

Åbningstider:

Efter aftale

CE Solutions Danmark ApS
Voerbjergvej 40 A
Nørresundby
Tlf.: 70200208
CVR: 39287544
info@crawforddanmark.dk