Og hvad med varmen?
Nyder du at sætte dig ind i en dejlig varm bil på en kold dag, så vælger du nok den isolerede garage, hvor du så til gengæld risikerer, at der dannes kondens. Det øger risikoen for rust på bilen, men til gengæld kan du bruge garagen til både opbevaring og værksted. Desuden åbner det muligheden for på et tidspunkt at inddrage rummet til værelse eller kontor.
Vælg den rigtige port
En vigtig del af garagen er porten, og det drejer sig ikke længere kun om, hvorvidt en port skal kunne vippe, rulle eller hejses op. Det handler også om, hvorvidt den skal kunne kommunikere direkte med familien, om den skal sladre om indbrudstyve, og om den skal signalere noget om husets øvrige indretningsstil. Flere producenter har introduceret en sidegående skydeport, og fordelen ved den type er, at man kan udnytte pladsen under loftet i garagen.
Inden du beslutter dig for hvilken port, du vil have, skal du gøre op med dig selv, om det er nødvendigt med fjernstyring – og har du valgt at have en dør fra garagen direkte ind i huset, skal porten sikres ekstra godt. Hvis du vælger en port, der kan fjernstyres, så kan du blive siddende lunt og behageligt i din bil, mens du kører porten op. Du kan med nogle modeller også downloade en app, så du kan se, hvis der er forsøg på indbrud, mens du måske sidder i en anden del af verden. Men, al elektronik kan strejke, og derfor kan det være smart med en ekstra udgangsdør fra garagen, hvis uheldet skulle være ude.
Størrelsen betyder noget
Hvor stort du bygger afhænger jo dels af pladsen, du har til rådighed, men også af hvilken type bil, du sværger til. I Danmark må personbiler højest være 2,55 meter brede, og porten bør være så bred, at du kan manøvrere bilen ind i garagen, uden at du behøver pille sidespejlene af hver gang. Desuden er det rart at have så meget plads inde i garagen, at begge døre kan åbnes uden, at man bliver klemt. Så du må i gang med målebåndet og tjekke, hvor bred bilen er, når begge døre er åbnede. Når det gælder højde og længde, så må personbiler maksimalt være fire meter høje og 12 meter lange, men det er nok de færreste, der har biler af den højde og længde stående hjemme i garagen. Derfor er det igen individuelt hvor meget plads, der er brug for, og hvad garagen i øvrigt skal bruges til.
Sådan er reglerne
Du behøver ikke anmelde byggeriet til kommunen, hvis garagen eller carporten er mindre end 35 kvadratmeter.
Hvis byggeriet er mellem 35 og 50 kvadratmeter, skal det anmeldes.
Hvis du bygger større end 50 kvadratmeter, skal du søge om byggetilladelse.
Carporten eller garagen skal opføres mindst to en halv meter fra naboskel.
Hvis bygningen er på mindre end 50 kvadratmeter, må man dog godt bygge i skellet, hvis det samlede byggeri i skel højst er 12 kvadratmeter.
Der må ikke være vinduer og døre mod skellet.
OBS: Reglerne gælder kun, hvis du bor i fritliggende enfamiliehuse. Bor du i et rækkehus, skal du anmelde byggeriet af carport eller garage til kommunen, hvis det er på mere end 20 kvadratmeter.
Kilde: Jette Damgaard 2015. Carport eller garage? Vores Villa. No.11. 6. Marts 2015